top of page

CAUSES

Les principals causes del canvi climàtic són la producció de gasos hivernacle en la indústria, ús excessiu dels recursos de la terra com la tala d’arbres, extracció de petroli, carbó, el gas natural, el plàstic…

El fenomen que afecta més a la pujada de temperatures del planeta és l’efecte hivernacle. Fenomen en el qual els rajos solars penetren l’atmosfera, reboten en el sòl o en el mar i, en teoria haurien de traspassar l’atmosfera però a causa de l’acumulació dels gasos hivernacle no ho aconsegueixen i això fa que la temperatura del planeta vagi augmentant.
Els gasos d’efecte hivernacle són aquells que concentrats a l’atmosfera contribueixen a l’afecte hivernacle. Els principals gasos hivernacle són el diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4), l’òxid de nitrogen (NOx) i l’ozó (O3).

                                                   Un punt d'inflexió per a l'equilibri dels ecosistemes són els arbres, ja que absorbeixen el CO2 de l’aire i el                                                 el transformen en oxigen, fent que hi hagi menys CO2 però el procés s’inverteix quan es tallen  arbres.                                                     Aquests expulsen tot el CO2 retingut a l’atmosfera, fent que l’efecte hivernacle sigui cada vegada més                                                     intens. La tala d’arbres representa una cinquena part de les emissions de CO2 mundials.

Un altre problema és el plàstic. El temps d’ús mitjà d’una bossa de plàstic són uns deu minuts i tarda uns 500 anys a desintegrar-se però de fet, mai es desintegra ni s’oxida sinó que es fotodegrada en trossets microscòpics i arriben al mar, on empitjoren la vida dels animals i a vegades arriben al mar sense ser degradats, on malmeten molt més la vida dels animals marins.

Com es pot apreciar en aquest gràfic, més de la meitat dels gasos d'efecte hivernacle són diòxid de carboni (CO2) que es generen al moment de la combustió de combustibles fòssils com el petroli, carbó, gas natural... És a dir, aquests gasos van a l'atmosfera quan es cremen. Per tant, hi van dues vegades; en extreure'l i en utilitzar-lo ja sigui anant en cotxe, moto, amb màquines, tractors...
El sector que contamina més és la producció energètica sigui en centrals tèrmiques o nuclears.
El segon sector és el dels transports. Amb l'actual globalització del món, els transports són cada
cop més necessaris i imprescindibles per al creixement comercial i això ha contaminat molt sigui

amb vaixell, amb avió o camió. També existeix la part del transport quotidiana que consisteix a anar
a la feina, a l'escola, viatjar als caps de setmana, a les vacances i és aquí on nosaltres, els ciuta-
dants, podem contribuir-ne més utilitzant el transport públic o altres veichles com la bicicleta o
comprar-te un cotxe elèctric, un hibrid... Actualment, alguns països d'Europa ja estan bastant
conscienciats. Països com Holanda, Suïssa o Luxemburg tenen sistemes de creació molt eficients
i poc contaminants. El 60% dels taxis d'Holanda són elèctrics i la gran majoria d'habitants es mouen o bé amb bicicleta o en un excel·lent transport públic. El següent sector és el residencial i servicial basat majoritàriament en el servei on hi haurien d'haver nous sistemes més ecològics i a casa, contaminem amb aerosols, contaminem al no reciclar, contaminem en llençar coses pel carrer, contaminem sobretot al demanar i comprar coses que no necessitem, una característica pròpia del actual sistema econòmic capitalista.

El gran problema bé quan països menys rics com els de Sud-amèrica o Àfrica no tenen suficients recursos per assumir el seu impacte ecològic mitjançant les noves energies renovables, ja que són més cares. A més a més, aquests països subdesenvolupats tenen grans bosses de petroli, cosa que fa que països com els E.E.U.U. i Europa vulguin el seu petroli. Com que aquests països volen i necessiten el petroli, mai invertiran en energies renovables als països proveïdors.
Amb el recent "boom" de la construcció, aquest sector s'ha posicionat com el quart més contaminant amb la producció de ciment i formigó, elements que requereixen un procés de producció força contaminant.
L'agricultura, tot i no semblar-ho pot ser altament contaminant a causa dels insecticides i altres
productes tòxics.
La industria, en deixar de treballar amb carbó a utilitzar l'electricitat han reduït el seu nivell de contamina-
ció a un 8% del total limitant-se al procés de creació de productes.
Els residus i les fugues són la part més petita però a la vegada més perillosa. Hi ha empreses que
                                                   aboquen els seus residus a rius o al mar i això malmet greument als

                                                   ecosistemes. La part més perillosa és la de les fuges radioactives de

                                                   centrals nuclears coml'accident de Txernòbil o Fukushima, accidents que han demostrat el gran risc                                                    que suposa aquest tipus d'energia.

PENSA EN LES REPERCUSIONS DE LES TEVES ACCIONS

JOAN PUIG FARRÀS

ESCOLA GINEBRÓ, Llinars del Vallès

 

© 2016 by Sj movies. 

bottom of page